Jacek Baranek
Michał Baranek
Avangarda to historyczne tchnienie międzywojennego Krakowa w samym sercu miasta. Jednocześnie to idealne miejsce, aby na nowo poznawać tradycyjne smaki kuchni polskiej i europejskiej w nastrojowym, secesyjnym wnętrzu. W naszych progach wciąż żywy jest duch Kasyna Oficerskiego, w którym niegdyś gościł sam Marszałek Piłsudski. Tutaj także bywał po wojnie Konstanty Ildefons Gałczyński, rozpoczynając działalność jednego z najstarszych krakowskich kabaretów „Siedem kotów”.
Nade wszystko cenimy sobie jakość naszych potraw – każde danie komponujemy z naturalnych składników, pochodzących z własnych upraw lub od sprawdzonych lokalnych dostawców. Możemy poszczycić się ogrodem, w którym co roku sami hodujemy warzywa i owoce. Nie tylko korzystamy z nich na bieżąco, ale także zapełniamy spiżarnię przetworami, które nam służą przez całą zimę. Jabłka, dynie, czy pomidory to tylko niektóre z ekologicznych produktów, jakie czekają na Państwa w Avangardzie.
Awangardowa nuta, nadana zarówno wnętrzu jak i naszym potrawom, wyróżnia nas spośród innych krakowskich restauracji. U nas hasło Awangardy Krakowskiej, „minimum słów, maksimum treści”, nabiera nowego znaczenia – „minimum pozorów, maksimum smaku”. Tutaj historia wita się z teraźniejszością, a pozory ustępują miejsca prawdziwemu smakowi.
Zapraszamy do zanurzenia się w kulinarnej głębi smaków!
W trosce o najwyższą jakość serwowanych potraw wykorzystujemy świeże i zdrowe produkty, nie tylko od lokalnych dostawców.Posiadamy własne certyfikowane uprawy ekologicznych warzyw i owoców z których korzystamy przez cały rok.Nasze spiżarnie bogate są w domowe przetwory, które wykorzystujemy do produkcji naszych potraw
Szanowni Goście.
Uprzejmie informujemy, iż w naszej restauracji organizujemy:
– przyjęcia weselne
– komunie
– chrzciny
– rauty
– przyjęcia okolicznościowe
– eventy
Gości indywidualnych zapraszamy do naszej drugiej restauracji:
Restauracja Pod Gruszką – ul. Szczepańska 1
Zapraszamy do rezerwacji.
Tel. + 48 12 426 40 55