Wiosną wszystko kwitnie wokół. Do życia budzi się cała przyroda, a co za tym idzie stopniowo będzie się pojawiać coraz więcej wiosennych warzyw! Jeśli chcesz w pełni cieszyć się wartościami, które oferują, warto stworzyć ogródek na swoim balkonie lub nawet parapecie! Które z nich szczególnie warto wybrać o tej porze roku?
Warzywniak na kuchennym parapecie
Dobrze oświetlona kuchnia sprzyja uprawie szczypiorku, natki pietruszki oraz selera. Te warzywa szybko rosną i zawierają wiele wartościowych składników. Szczypiorek wyhodujemy kładąc cebulę na gazie, znajdującej się nad pojemnikiem z wodą lub na zwilżonym kawałku waty. Aby uzyskać plony selera i pietruszki potrzebne będzie podłoże odpowiednie dla korzeni, składające się z mieszanki piasku oraz lekkiej ziemi ogrodniczej.
Warzywa „spod folii”
Jeśli posiadamy ogród lub działkę przeznaczoną pod uprawy, warto zainwestować w foliowy tunel, który da nam zdecydowanie większe możliwości uprawy roślin. Młode warzywa, takie jak sałata, rzodkiewka, pietruszka, marchewka, szczypiorek, nać selera, koper, burak ćwikłowy czy rzeżucha, mogą pojawić się już z pierwszymi dniami wiosny.
Warzywne przebiśniegi
Bezpośrednio z gruntu zbierać możemy plony ozimych warzyw – o których posadzeniu musieliśmy pamiętać jesienią. Zimowe odmiany mają np. sałata, szpinak czy czosnek. Przed mrozem możemy je uchronić przykrywając np. włókniną.